Begeleider in de buitenschoolse kinderopvang
Beroepsopleiding

In de beroepsopleiding begeleider in de buitenschoolse kinderopvang leer op een enthousiaste manier kinderen te verzorgen, bij te staan in hun ontwikkeling en te begeleiden. Werk je graag met kinderen? Bedenk je graag originele spelactiviteiten? Dan is deze opleiding écht iets voor jou! In combinatie met de opleiding AAV leidt deze opleiding naar een diploma secundair onderwijs.

Op zoek naar een speelse job met en voor kinderen?

Wat ga ik leren?

Als begeleider in de buitenschoolse kinderopvang sta je in voor de begeleiding van kinderen tussen 3 en 12 jaar.  Je leert niet alleen wat de verzorgende aspecten zijn, ook de pedagogische vaardigheden en de samenwerkingsvaardigheden worden aangeleerd.  Na de opleiding kan je werken in de buitenschoolse kinderopvang en kleuterscholen.

  Modules

  Activiteiten organiseren

  Aantal uren: 40

  Kost lesmateriaal:

  Diversiteit en zorgbehoeften

  Aantal uren: 40

  Kost lesmateriaal:

  EHBO

  Aantal uren: 40

  Kost lesmateriaal:

  Gesuperviseerde beroepspraktijk

  Aantal uren: 160

  Kost lesmateriaal:

  Gezonde voeding en (...)

  Aantal uren: 40

  Kost lesmateriaal:

  Initiatie zorg

  Aantal uren: 40

  Kost lesmateriaal:

  Kennismaking met de kinderopvang

  Aantal uren: 40

  Kost lesmateriaal:

  Leef- en woonklimaat

  Aantal uren: 40

  Kost lesmateriaal:

  Observeren en rapporteren

  Aantal uren: 40

  Kost lesmateriaal:

  Omgaan met schoolgaande kinderen

  Aantal uren: 40

  Kost lesmateriaal:

  Samenwerken met ouders

  Aantal uren: 40

  Kost lesmateriaal:

  Werken in een buitenschoolse kinderopvang

  Aantal uren: 40

  Kost lesmateriaal:

  Evaluatie

  Per module deelt de lesgever mee wat zij verwacht van jou en hoe de evaluatie verloopt. In het secundair volwassenenonderwijs is een tweede evaluatieperiode niet toegestaan. Regelmatig krijg je feedback over je leerproces. Dit kan onder de vorm van: opdrachten in de klas; schriftelijke en/of mondelinge toetsen; evaluatie van de praktijk (afhankelijk van de module); evaluatie van de basisattitudes. Tijdens de stages ondersteunen de begeleider op de stagevloer (mentor) en de begeleider van de school (supervisor) je in je groeiproces. Op regelmatige basis vinden er op school supervisiemomenten plaats. Tijdens deze momenten worden ervaringen uitgewisseld, vragen beantwoord, eventuele problemen besproken en werk je aan je persoonlijke groei. Hiervoor maken we gebruik van een persoonlijk groeiboek.

  Traject

  Het modeltraject duurt 2 jaar en gaat door in dagonderwijs. Het kan ook in 1 jaar. De lessen gaan door op maandag en/of dinsdag van 8u30 tot 12u15 en van 13u tot 16u45.

  Vrijstellingen

  Het is best mogelijk dat je niet alle modules hoeft te volgen, omdat je al een certificaat of diploma hebt behaald! Bij de intake kijken we na op welke vrijstellingen je recht hebt.

  Waar en wanneer?

  CVO Semper - Campus Meise - Jette Stationsstraat 35,1861 Meise

  Start in september

  Inschrijvingsgeld

  Je betaalt max. € 1,50 per lesuur met een limiet van € 300 per semester. Om in aanmerking te komen voor een VDAB-contract moet je minstens deeltijds werken in de kinderopvang. Opleidingscheques worden aanvaard. Daarmee betaal je ongeveer de helft van de kostprijs.

  Inschrijving

  Inschrijven kan door naar een infomoment te komen of op afspraak in de school. Neem contact op met Sandy Van Asbroeck, coördinator van de opleiding: sandy.vanasbroeck@cvosemper.be. Zij is ook bereikbaar via tel: 02 892 24 13 op maandag (8.30u-16.30u), donderdag (8u-14u) en vrijdag (8u-14u).

  Dit is een door VDAB erkende opleiding, de selectie en screening gebeuren op basis van de VDAB voorwaarden.

  TWIJFEL JE NOG?

  Kom dan langs op een van onze infomomenten, stel een vraag via het contactformulier.

  DOWNLOADS

  s